Innovatieve zorg: publieke welzijnsvereniging Zorg Leuven maakt meer mogelijk
Sinds 2019 ben ik voorzitter van de Leuvense welzijnsvereniging Zorg Leuven. Zorg Leuven heeft een breed zorgaanbod voor jong en oud en bouwt verder aan de zorg van morgen. Ik ben bijzonder trots op het grote aanbod en op hoeveel Leuvenaars we hiermee bereiken. Zorg Leuven zet de standaard voor de zorg in onze stad en bereidt haar zorgaanbod uit wanneer daar noden toe zijn.
Breed zorgaanbod
Zorg Leuven heeft vier woonzorgcentra onder haar vleugels. Edouard Remy in het hartje van de stad, Booghuys met de focus op kleinschalig genormaliseerd wonen voor personen met dementie, Ter Vlierbeke in het gezellige Kessel-lo en Ter Putkapelle in het mooie Wilsele. Naast de woonzorgcentra heeft Zorg Leuven ook een grote thuiszorgdienst die mensen bijstaat in de eigen leefcontext. Zorg Leuven levert ook heel wat maaltijden aan huis en heeft vier lokale dienstencentra waar je terecht kan voor een gezonde en betaalbare maaltijd. Ook de jongste Leuvenaars kunnen terecht bij één van de vier kinderdagverblijven van Zorg Leuven of de dienst voor onthaalouders waarbij Zorg Leuven onthaalouders ondersteunt. Ook wie een assistentiewoning zoekt kan terecht bij Zorg Leuven want op drie plekken in en rond de stad verhuurd Zorg Leuven assistentiewoningen. Wie opzoek is naar een warme plek voor een kop koffie, een leuke en leerrijke activiteit en nieuwe contacten kan dan weer terecht in één van onze vier lokale dienstencentra. Dit is slecht een greep uit het aanbod van Zorg Leuven. Meer weten? Neem dan zeker een kijkje op hun website!
Naast dit aanbod zijn er ook enkele bijzondere projecten die ik met jullie wil delen.
Booghuys
Het Booghuys opende de deuren aan het begin van 2021. Het Booghuys is een bijzondere plek en combineert warme en nabije zorg met hoogtechnologische snufjes die nergens anders te vinden zijn!
Ik kan wel een boek schrijven over hoe geweldig het Booghuys is en hoe technologie bijdraagt aan het welzijn, wonen en leven van de personen met dementie die er verblijven. In kleine leefgroepen wonen ze samen in het hartje van de stad, met een prachtige binnentuin en een knap staaltje architectuur.
Benieuwd? Leer het Booghuys kennen via onderstaand filmpje!
Casa Clementina
Casa Clementia wordt een ontmoetingshuis voor personen met een psychische kwetsbaarheid. De prachtige woning in de rij in de Brabançonnestraat opent in 2022 haar deuren en wil een laagdrempelige, innovatieve, kleinschalige en huiselijke plek zijn waar creatieve therapieën, workshops en gesprekken kunnen plaatsvinden maar waar je ook gewoon terecht kan voor een tas koffie en een babbel. Daarnaast wordt het ook een levensbestendige kijkwoning én een klein inscholings- en coachingscentrum voor nieuwe medewerkers in de thuiszorg.
Eerstelijnspsycholoog
Heel wat van de cliënten van Zorg Leuven hebben een psychische of zelfs psychiatrische kwetsbaarheid. We voelen dat er heel wat nood is aan toeleiding naar verdere ondersteuning. Om dit te faciliteren heeft Zorg Leuven een eerstelijnspsycholoog die langs gaat bij cliënten wanneer dat nodig is of gewenst is en die mee de inschatting maakt of verdere doorverwijzing noodzakelijk is of dat een korte begeleiding door de eerstelijnspsycholoog aangewezen is.
Met deze eerstelijnspsycholoog hebben we bijzondere aandacht voor kwetsbaarheden en kunnen we heel snel handelen wanneer dat nodig is. Ook op de werkvloer hebben we een aantal psychologen in dienst die mee de medewerkers die in de zorg staan ondersteunen in het uitvoeren van hun job.
Mantelzorgcoördinator
Heel wat Leuvenaars nemen zorg op voor een familielid, een vriend of vriendin of een buur. Heel wat mensen staan er zelfs niet bij stil dat ze mantelzorger zijn. Om hier meer bewustwording maar ook ondersteuning en kennis over te delen wierven we, onder mijn impuls, bij Zorg Leuven een mantelzorgcoördinator aan die workshops organiseert, kennis deelt, infomomenten organiseert, mantelzorgers wegwijs maakt en ondersteunt. Want zorgen voor een ander, dat moet je niet alleen doen.